Bekken & Incontinentie klachten

Bekken / incontinentie Fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie wordt toegepast bij klachten als:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting (incontinentie)
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie)
  • de gevolgen van verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • pijn bij gemeenschap als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
  • fysiotherapeutische begeleiding bij operaties in de onderbuik
  • bekkenklachten rondom zwangerschap en bevalling

Klachten in het gebied van de bekkenbodem komen bij vrouwen, mannen en kinderen voor.

Meer dan een kwart van de vrouwen boven de 35 jaar heeft wel eens last van ongewenst urineverlies. Na de menopauze neemt de kans op verzakking van blaas, baarmoeder of darmen toe doordat de bekkenbodem zwakker wordt. Dit heeft te maken met hormoonveranderingen. Ook zwangerschappen en bevallingen hebben invloed op het functioneren van de bekkenbodem.

De bekkenbodem kan ook overactief zijn, waardoor klachten als urineweginfecties, obstipatie, pijn bij gemeenschap (zowel bij vrouwen als bij mannen) kunnen ontstaan. Mannen kunnen bekkenbodemfysiotherapie nodig hebben na bijvoorbeeld een prostaatoperatie met een (tijdelijke) urine incontinentie.

Bekken(bodem)therapie is een methode waarbij je leert de spieren rond de bekkenbodem bewust te gebruiken. Zo kan de controle over deze spieren weer toenemen. Omdat je de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om dit zonder coaching te leren. Onze therapeut kan je leren deze spieren weer te voelen en te gebruiken (zowel aan- als ontspannen). Je krijgt informatie over de juiste toilethouding en “toiletgedrag”. Tevens kan zij advies geven over het gebruik van hulpmiddelen.

Bekkenbodemtherapie vindt altijd uitwendig plaats. Je kunt je kleding aanhouden. In sommige gevallen kan het nodig zijn door te verwijzen naar een bekkentherapeut, die ook de mogelijkheid heeft om inwendig te behandelen.

Onze bekkenbodemfysiotherapeut: Marlies van Pelt