Ongewenst urineverlies (incontinentie)

Moet u soms ineens zó nodig plassen dat u de WC niet op tijd bereikt? Of verliest u wat urine als u moet hoesten, niezen of tijdens het sporten? Het kan om een paar druppeltjes gaan, maar soms ook veel meer. Vervelend, maar niks om je voor te schamen. Het is een veelvoorkomend probleem (bijna de helft van de vrouwen tussen 30 en 65 jaar en één op de vijf mannen heeft er last van) en er zijn vaak goede oplossingen voor. Urineverlies is niet schadelijk voor de gezondheid, maar ongewild urineverlies kan wel erg vervelend zijn.

Vormen van urineverlies

Grofweg zijn er drie vormen van urineverlies. De meest voorkomende vorm is inspannings- of stressincontinentie. Bij inspanning, bijvoorbeeld bij springen, hard lachen of niezen, komt er druk in de buik en op de bekkenbodem en verliest men urine. Meestal zijn dit druppeltjes of kleine beetjes urine. Deze vorm komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Een andere vorm is aandrangincontinentie (urge-incontinentie). Hierbij is de signaalfunctie van de blaas (‘ik zit vol’) verstoord en kan de aandrang plotseling heel sterk zijn. De blaas trekt zo stevig samen dat de plas niet is op te houden. Bij deze vorm van incontinentie is er sprake van acuut urineverlies, vaak in grote hoeveelheden.

De derde vorm is een mengvorm van de twee vorige. Deze komt voor als het zenuwstelsel rondom de blaas niet meer goed functioneert, meestal door ouderdom. Vaak gaat dit gepaard met verlies van coördinatie en spierslapte. Als men dan ook nog minder mobiel is, kan de wc niet op tijd gehaald worden.

Fysiotherapie bij urineverlies

Tijdens het eerste gesprek wordt onderzocht om welke vorm van urineverlies het gaat. Samen met u wordt vervolgens een plan van aanpak opgesteld, bestaande uit bijvoorbeeld oefeningen voor de bekkenbodemspieren, training van de blaas en adviezen over houding, eten en drinken etc. De behandeling bij Fysiotherapie Hatert wordt gegeven door bekkenbodemfysiotherapeut Marlies van Pelt. Deze behandeling is altijd uitwendig, u kunt uw kleren aanhouden. Mocht deze aanpak niet voldoende zijn, dan kan u worden doorverwezen naar een bekkenfysiotherapeut, die ook de mogelijkheid heeft om inwendig te onderzoeken en behandelen.

Bekken / Incontinentie Fysiotherapie Hatert
Ongewenst urineverlies

Meer informatie of een afspraak maken?

U kunt contact opnemen via telefoonnumer 024-3557438, of gebruik maken van onderstaande aanmeldknop.

Praktijk bellenOnline aanmelden