Dystonie fysiotherapie Nijmegen

Dystonie is een vrij zeldzame neurologische aandoening. Mensen met deze aandoening ervaren vaak problemen met bewegen, pijnklachten, een onnatuurlijke stand van het hoofd of ledematen, kramp en onwillekeurige bewegingen. Veel mensen met deze aandoening voelen zich hierdoor vaak ongemakkelijk of schamen zich door de abnormale houding of bewegingen.

Fysiotherapie en dystonie

Meestal worden mensen met (cervicale) dystonie in het ziekenhuis behandeld met botulineinjecties. Daarnaast wordt vaak fysiotherapie geadviseerd.

Hoewel er nog weinig wetenschappelijk bewijs is voor welke fysiotherapeutische behandelingen effect hebben, lijkt de behandeling gebaseerd op de methode van Bleton effectief te zijn. De fysiotherapeut traint met u de spieren die kunnen helpen om een correctie houding aan te nemen en de eventuele dwangstand te verminderen. Daarnaast is er aandacht voor ontspanning (bijvoorbeeld met oefeningen vanuit mindfulness) en het voorkomen van klachten als gevolg van dystonie.

Er zijn aanwijzingen dat de combinatie van botulineinjecties en fysiotherapie effectiever is dan alleen injecties (in het geval van cervicale dystonie).

Onze specialist op het gebied van dystonie is Marlies van Pelt. Marlies is lid van ParkinsonNet, MS-Zorgnetwerk en CNAnet.

Een vrouw wordt behandeld door een fysiotherapeut bij haar nek, dystonie

Meer informatie of een afspraak maken?

U kunt onze praktijk bereiken via telefoonnummer 024-3557438. Om een afspraak te maken of als u graag wil dat wij contact met u opnemen, vult u het contactformulier in.

Praktijk bellenOnline aanmelden