Wat is parkinson?

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de ziekte van Parkinson is dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt is het beeld van parkinsonsymptomen hetzelfde.

De meest kenmerkende verschijnselen zijn:

  • trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  • trager worden
  • Stijfheid van de spieren
  • Houdings- en evenwichtsproblemen
  • ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken

Naast de bovengenoemde symptomen kan een breed scala aan andere klachten optreden zoals trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie, stemmingsproblemen en verandering van seksuele behoeften. Bovenstaande symptomen treden alleen lang niet bij alle patiënten op. Daarnaast verschilt de ernst van de klachten en het beloop van de ziekte van patiënt tot patiënt. Dit geldt zeker voor patiënten met aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson, de zogeheten atypische parkinsonismen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?

Tijdens elk stadium van de ziekte van Parkinson kunt u voor informatie, advies of behandeling terecht bij de gespecialiseerde fysiotherapeuten van Fysiotherapie Hatert. De fysiotherapeutische behandeling zich op het voorkomen, stabiliseren of verminderen van de problemen tijdens het bewegen. Ook kan de fysiotherapeut u helpen bij het opbouwen of onderhouden van conditie en verbetering van specifieke, dagelijkse activiteiten.

Wij bieden diverse beweeggroepen, specifiek gericht op parkinson, zoals PWR! en RGM die worden begeleid door een fysiotherapeut. Ook onze fitnesstrainer heeft kennis van de ziekte, om u goed te kunnen begeleiden bij het bewegen.

Leefstijl en parkinson

Een goede leefstijl is voor iedereen belangrijk en zéker ook als je te maken hebt met een chronische ziekte als parkinson. Gezonde voeding, een optimale balans tussen inspanning en ontspanning, voldoende beweging, goede nachtrust, op een goede manier omgaan met stress… Ook deze onderwerpen kunnen tijdens de behandeling aan de orde komen: onze ParkinsonNet-fysiotherapeuten zijn tevens leefstijl- en vitaliteitscoach.

Samenwerken in een netwerk: ParkinsonNet

Onze in parkinson gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn lid van ParkinsonNet, een netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in parkinson (zoals ergotherapeut, diëtist, logopedist en anderen). Als het nodig is weten wij elkaar makkelijk en snel te vinden en in te schakelen, om zo optimale zorg te kunnen bieden.

Onze ParkinsonNet-fysiotherapeuten: Marlies van Pelt en Femke Roozen

Parkinson loopladder
Wachtkamer van Fysiotherapie Hatert in Nijmegen

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

Bel met onze praktijk of meld u online aan, dan bellen wij u terug.

Praktijk bellenOnline aanmelden