ClaudicatioNet

Logo ClaudicatioNet

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (“etalagebenen”) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), zijn de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve leefstijl. De fysiotherapeut die u kan helpen bij etalagebenen is een ClaudicatioNet-fysiotherapeut.

Looptherapie

Het woord looptherapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week (maar het liefst dagelijks) traint en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt. In het begin krijgt u hierbij begeleiding van de fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien uw conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens dóór te lopen tot net voor u uw maximale loopafstand hebt bereikt, kan de loopafstand vergroot worden. De fysiotherapeut helpt u hierbij en zal samen met u een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Leefstijl

Voor het behoud van het verkregen resultaat is het erg belangrijk om een actieve levensstijl te ontwikkelen en te onderhouden. Naast het verbeteren van de loopafstand zal mede door de begeleiding van de fysiotherapeut het uithoudingsvermogen en looppatroon worden verbeterd, en de mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen. Vooral het looppatroon is van belang. Om pijnklachten te omzeilen, gaan veel mensen op een andere, geforceerde manier lopen. De fysiotherapeut kan u helpen een gezond looppatroon aan te leren.

Onze ClaudicatioNet fysiotherapeut: Wilbert Razing

Een vrouw loopt op de loopband voor looptherapie, de ClaudiocatioNet fysiotherapeut begeleidt haar
Een ClaudicatioNet fysiotherapeut geeft looptherapie aan een man op de loopband

Ook een klacht waar u vanaf wilt?

Bel met onze praktijk voor meer informatie en het maken van een afspraak.
Of meld u online aan, dan bellen wij u terug.

Praktijk bellenOnline aanmelden