Oedeemtherapie – Fysiotherapie Hatert

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymfe)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfe-oedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Oedeemtherapie kan hierbij helpen.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

Zij maakt ook gebruik van manuele lymfedrainage. Met deze massagetechniek wordt het lymfesysteem gestimuleerd en wordt vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert verplaatst. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals de dermatoloog, oncoloog of chirurg.

Onze oedeemfysiotherapeut: Marlies van Pelt en Inge Wolf

Een fysiotherapeut behandelt iemand die last heeft van oedeem

Ook een klacht waar u vanaf wilt?

Bel met onze praktijk voor meer informatie en het maken van een afspraak.
Of meld u online aan, dan bellen wij u terug.

Praktijk bellenOnline aanmelden