COPD bij Fysiotherapie Hatert

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Deze aandoeningen aan de luchtwegen maken het ademen lastig en gaan vaak gepaard met slijmvorming. Bij Fysiotherapie Hatert in Nijmegen helpen wij u graag.

Typische verschijnselen

•    Hoesten en slijm opgeven.
•    Kortademigheid bij inspanning
•    Piepende ademhaling

Inademen gaat meestal wel maar vooral het uitademen levert een probleem op. Als COPD-patiënten zich inspannen, gaan ze sneller ademen. De druk in de borstkas kan dan te groot worden voor de kleine, minder stevig geworden luchtwegen, waardoor ze dicht kunnen gaan zitten. De ademhaling wordt kort en oppervlakkig. Ook de zogenaamde hulpademhalingsspieren gaan meedoen om toch voldoende zuurstof binnen te krijgen. Normaal ademen kost steeds meer energie en mensen worden snel benauwd . Als patiënt met beginnend COPD merkt u dat tijdens zwaardere lichamelijke inspanning zoals fietsen tegen de wind in of hardlopen. Als de COPD verergert, wordt u al benauwd bij traplopen of stevig wandelen.

Wat kunt u zelf doen aan COPD?

  • Als u rookt: stoppen met roken is veruit de belangrijkste stap, want daardoor verergert de ziekte minder snel. Ook als u al jaren rookt, is stoppen echt zinvol. Voor ondersteuning kunt u terecht bij de huisarts en bij Stivoro.
  • Vermijd rokerige omgevingen en houd uw eigen huis uiteraard rookvrij.
  • Bewegen: probeer in een zo goed mogelijk conditie te blijven. Voldoende bewegen is voor iedereen goed maar voor mensen met COPD onmisbaar. Elke dag een stevige wandeling, fietsen of zwemmen is genoeg om uw conditie op peil te houden. Door beweging raken spieren getraind en hebben ze geleidelijk minder zuurstof nodig. Dit zorgt ervoor dat u minder benauwd wordt. Bovendien is beweging goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.
  • Sporten: Als u al sport, ga daar dan vooral mee door! Wilt u beginnen met sporten, bespreek dit dan met de huisarts. Die kan de toestand van uw longen bekijken en als dat nodig is naar de fysiotherapeut verwijzen voor beweegadvies en deskundige begeleiding.
  • Gezond eten: Als u te zwaar (BMI>25) of juist te licht (BMI<20) bent of ongezond eet, gaat de conditie achteruit. Eet dus gezond en houd het gewicht in de gaten. Indien nodig werken wij samen meet een diëtist. Als u snel aankomt of afvalt (meer dan 5% per maand) is een afspraak met de huisarts aan te raden.
  • Medicijnen: Het is belangrijk dat de medicijnen gebruikt worden zoals voorgeschreven. Medicijnen kunnen de longen niet herstellen, maar zorgen ervoor dat u minder hoest en minder benauwd wordt. Hierdoor is het gemakkelijker om iets actiefs te ondernemen.

Fysiotherapie bij COPD

Fysiotherapie kan helpen de conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm ophoesten, dan kan de fysiotherapeut helpen met het aanleren van een effectieve manier van hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen bij kortademigheid.

Conditie

De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van de conditie. Misschien vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. De fysiotherapeut kan uitleggen wat u juist wel en beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie, stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van de conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld ademspieren en arm- of beenspieren. Deze inspanning wordt meestal beloond met vermindering van klachten. Doordat het zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen. Fysiotherapeuten hebben een beweegprogramma samengesteld speciaal voor mensen met COPD die een actievere leefstijl willen ontwikkelen.

Hoesten

Mensen met COPD hoesten om slijm kwijt te raken. Bij emfyseempatiënten zijn de longen echter minder stevig en werkt hoesten juist averechts. De fysiotherapeut leert u een manier om zo effectief mogelijk slijm los te maken en op te geven. Hierdoor komt u sneller van luchtweginfecties af en zijn deze eventueel voorkomen.

Ademen

Als u kortademig bent kan de fysiotherapeut leren uw ademtechniek en –tempo aan te passen, zodat u minder snel benauwd wordt en de eigen mogelijkheden beter leert inschatten. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.

Blijven bewegen

Afhankelijk van het doel en de ernst van de ziekte, duurt een training tussen de drie en zes maanden. Het is noodzakelijk dat u na de behandeling zelfstandig verder gaat met bewegen. De fysiotherapeut geeft hierover advies. U kunt bijvoorbeeld gewoon gaan sporten bij een sportvereniging. In onze praktijk kunt u bijvoorbeeld trainen in kleine groepen, tijdens de fitness-uren. Zo kunt u op een verantwoorde manier de conditie op peil houden.

Onze COPD-fysiotherapeut:  Sofie Wollaars

Fysiotherapeut van Fysiotherapie Hatert die een persoon met COPD zijn hartslag op meet doormiddel van een vingermeter

Ook een klacht waar u vanaf wilt?

Bel met onze praktijk voor meer informatie en het maken van een afspraak.
Of meld u online aan, dan bellen wij u terug.

Prakijk bellenOnline aanmelden

Veelgestelde vragen over COPD bij Fysiotherapie Hatert

De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen, vertragen van de progressie van de ziekte en het verbeteren van de kwaliteit van leven. De fysiotherapeut kan bij verschillende onderdelen helpen:

  • Begeleiding bij het stoppen van roken
  • Ademtechnieken en -tempo
  • Conditietraining
  • Helpen bij een effectieve manier van slijm oplossen

Nee, COPD is helaas niet te genezen. Het is een chronische aandoening.

Het aanpassen van uw levensstijl kan helpen bij het verminderen van de symptonen van COPD. Er zijn verschillende onderdelen die u kunt aanpassen, denk aan:

  • Stoppen met roken
  • Fysiek actief zijn
  • Gezonde voeding
  • Gewichtsbeheersing
  • Hydratatie
  • Luchtweginfecties vermijden
  • Ademhalingsoefeningen
  • Medicatiebeheer
  • Irriterende stoffen vermijden
  • Activiteit met rust pauzes plannen