Wat zijn etalagebenen?

Officieel heet het “claudicatio intermittens”, of “perifeer arterieel vaatlijden”, maar in de volksmond wordt het etalagebenen genoemd. Dit wordt zo genoemd vanwege de houding die mensen aannemen als ze moeten rusten omdat ze pijn hebben in de benen. Ze kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

De slagaders in uw benen voeren te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. Fysiotherapie Hatert in Nijmegen geeft u begeleiding bij deze klachten.

Fysiotherapie bij etalagebenen

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met etalagebenen is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), zijn de resultaten aanzienlijk beter.

Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Looptherapie

Het woord looptherapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks traint.

De fysiotherapeut kan u hierbij helpen en zal in eerste instantie de bewegingsmogelijkheden met u bespreken en samen met u een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Voor het behoud van het verkregen resultaat is het zeer belangrijk om een actieve levensstijl te ontwikkelen en te onderhouden.

Naast het verbeteren van uw loopafstand zal mede door de begeleiding van een gekwalificeerde fysiotherapeut uw uithoudingsvermogen en uw looppatroon worden verbeterd, en uw mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen. Vooral het looppatroon is van belang. Om pijnklachten te omzeilen, gaan veel mensen op een andere geforceerde manier lopen. Uw fysiotherapeut kan u helpen een gezond looppatroon aan te leren.

Vergoeding fysiotherapie bij etalagebenen

De basisverzekering vergoedt 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen). Hiervoor is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Er is voor deze behandeling dus geen aanvullende verzekering nodig. Let op: het eigen risico is van toepassing!

Mocht na deze 37 behandelingen nog verdere begeleiding door de fysiotherapeut nodig zijn, dan kan hiervoor de aanvullende verzekering worden aangesproken.

Ook is het mogelijk om na de serie behandelingen door te gaan met fitness onder begeleiding.

Onze ClaudicatioNet-therapeut is: Wilbert Razing

Etalagebenen Fysiotherapie Nijmegen, door middel van looptherapie wordt deze persoon geholpen van Etalagebenen
Logo ClaudicatioNet

Afspraak

Heeft u vragen of wilt u weten wat Fysiotherapie Hatert voor u kan doen? Maak dan een afspraak! Voor een afspraak kunt u bellen met 024-3557438 of gebruik maken van het aanmeldformulier.

Praktijk bellenOnline aanmelden