De ziekte van Parkinson / parkinsonisme

De ziekte van Parkinson (en parkinsonisme) is complex. Mensen krijgen te maken met een scala aan verschillende symptomen, zoals stijfheid, trager worden, trillen (tremoren) of moeite met dagelijkse handelingen. In en uit de auto komen kan ineens lastig zijn. Of bijvoorbeeld omdraaien in bed.

Parkinson en fysiotherapie

Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten bespreken eerst met u welke problemen u ervaart. Samen zoeken we naar een passende manier om hier mee om te gaan. We kijken bijvoorbeeld naar wat u zelf kunt doen om uw conditie te behouden. Daarnaast oefenen bepaalde situaties in de praktijk en in de thuissituatie of op het werk. We hebben bovendien verschillende mogelijkheden om individueel of in een groep te trainen om in conditie te blijven. Om te werken aan balans, stijfheid tegen te gaan enzovoorts…

Parkinson en leefstijl

Bas Bloem, neuroloog bij het Radboudumc,  “Leefstijladvies is misschien wel de belangrijkste behandeling bij parkinson. Het geeft tools voor zelfmanagement, meer eigen regie en controle. Maar vooral verkleint een gezonde leefstijl het risico op het ontwikkelen van parkinson en vermindert het de symptomen bij mensen met de ziekte. Sport heeft daarmee een vergelijkbaar effect als medicijnen” (Bron: leefstijl.bsl.nl)

Marlies en Femke (allebei aangesloten bij ParkinsonNet) zijn naast fysiotherapeut ook leefstijlcoach. Zij hebben tijdens de behandeling niet alleen aandacht voor het bewegen, maar bovendien ook voor andere leefstijlfactoren zoals ontspanning, omgaan met stress, slapen, voeding en andere factoren die bijdragen aan een gezonde leefsttijl.

ParkinsonNet

Een complexe ziekte als parkinson, behandel je in de regel niet alléén. Sinds in 2004 het ParkinsonNet werd opgericht, zijn wij daarbij betrokken. We werken intensief samen met de andere mensen uit het netwerk en schakelen hen in als dat nodig is. U kunt hierbij denken aan de neuroloog en parkinsonverpleegkundige, of een ergotherapeut of logopedist. Binnen Hatert hebben we een MDO (multidisciplinair overleg) waar de meeste betrokken disciplines (fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, parkinsonverpleegkundige, thuiszorg, diëtist) betrokken zijn. We houden elkaar op de hoogte van de behandelmogelijkheden en ontwikkelingen en weten elkaar makkelijk te vinden als dat nodig is.

Specifieke behandelmethoden bij parkinson(isme)

Naast de reguliere, parkinsongerichte fysiotherapie, hebben wij in de praktijk ook de mogelijkheid om te trainen binnen groepen, speciaal gericht op parkinson.

De PWR! methode is specifiek ontwikkeld voor training en behandeling van parkinsongerelateerde klachten.

De RGM-methode is een oefenmethode op muziek, met name gericht op het trainen van de hersenen. Ook deze methode is zeer geschikt voor mensen met parkinson.

Onze ParkinsonNet- therapeuten zijn Marlies van Pelt en Femke Roozen.

Logo van ParkinsonNet

Afspraak

Heeft u vragen of wilt u weten wat Fysiotherapie Hatert voor u kan doen? Maak dan een afspraak! U kunt hiervoor bellen met 024-3557438 of gebruik maken van het aanmeldformulier.

Praktijk bellenOnline aanmelden