Stoptober!

stoptober

In oktober doen veel mensen mee met Stoptober: een bewezen succesformule om te stoppen met roken! Maar liefst 70% van de mensen die meedoet, slaagt hierin! Als je meedoet, vergroot je de kans met maar liefst 5% om voorgoed te stoppen met roken. Via de app van Stoptober krijg je elke dag positieve berichten die je aanmoedigen en helpen om vol te houden, ook als je het even wat moeilijker hebt.

Wil jij ook stoppen met roken?

In Nederland zijn 672.000 mensen chronisch ziek door roken. Zij lijden aan ziektes zoals kanker, COPD en hart- en vaatziekten. (Volgens het onderzoek van het RIVM hebben bijna 400.000 mannen en bijna 300.000 een chronische ziekte die is veroorzaakt door roken.) 80% van de mensen zou willen stoppen met roken, maar hebben er weinig vertrouwen in of weten niet hoe ze dat het beste aan kunnen pakken. Ben jij onlangs gestopt of wil jij stoppen met roken? Lees dan verder voor wat je kan verwachten van het proces!

Vraag hulp!

Stoppen met roken is ontzettend lastig. Roken is namelijk een (verslavings)ziekte. Gelukkig is deze te behandelen! Hierbij is het van grote meerwaarde om een stoppen met roken coach in te zetten. Deze begeleidt je tijdens dit proces. Hierbij worden vaak ook nicotinepleisters of andere hulpmiddelen ingezet om de stoppoging beter te laten slagen.

Afkickverschijnselen

Wanneer je stopt met roken, kan je afkickverschijnselen krijgen. Denk hierbij aan:

  • prikkelbaar en chagrijnig zijn
  • slechtere concentratie
  • hoofdpijn
  • angstig of somber zijn
  • zweten en koude rillingen

Daarnaast kan het zijn dat je tijdelijk meer last hebt van benauwdheid, hoesten en gewichtstoename.

De ontwenningsverschijnselen kunnen een tijd aanhouden, maar de eerste twee weken zijn het zwaarst. Daarna kan het nog 12 weken duren om oude patronen en gewoontes te doorbreken. Houd vol en zoek steun in je omgeving om deze periode beter door te komen. Laat weten dat je gestopt bent en spreek mogelijk met je partner of andere mensen uit je omgeving af om samen te stoppen met roken. Hierdoor kan je elkaar ondersteunen wanneer je het moeilijk hebt.

Daarnaast kunnen nicotinepleisters helpen bij het dempen van de ontwenningsverschijnselen. Laat je hierover informeren bij de praktijkondersteuner van de huisarts en/of een stoppen met roken coach.

Wil je meer weten over waarom je na het stoppen met roken zoveel klachten kunt krijgen? Houd dan onze socials in de gaten voor de vervolgblog!

Meer informatie of een afspraak maken?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Wilt u graag hulp bij longklachten of stoppen met roken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 024-3557438 of een mail te sturen naar info@fysiohatert.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen.

stoptober
stoppen met roken

 

Ontvangt u onze nieuwsbrief al?

Wilt u niks missen van Fysiotherapie Hatert? Meld u direct aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en tips. Zie privacyverklaring.