Stoptober – deel 2

sigaretten die samen het woord STOP vormen

Stoppen met roken, waarom is dat zo moeilijk?

Zoals in de vorige blog beschreven, kan je verschillende klachten krijgen bij het stoppen met roken. Denk hierbij aan prikkelbaar en chagrijnig zijn, het hebben van een slechtere concentratie, hoofdpijn, zweten en koude rillingen en/of angstig of somber zijn. Daarnaast kan het zijn dat je tijdelijk meer last hebt van benauwdheid, hoesten en gewichtstoename. In deze blog leggen we verder uit waarom deze klachten ontstaan.

Geef jezelf de tijd!

Het is normaal dat iemand die net gestopt is met roken sneller chagrijnig is. Aan de ene kant komt dit door lichamelijke nicotineafhankelijkheid. Na het stoppen zal het lichaam nog 2-3 dagen snakken naar nicotine. Nicotine zorgt ervoor dat er stofjes zoals dopamine worden aangemaakt, waardoor je je lekkerder voelt. Bij het wegvallen daarvan kan het zijn dat je minder lekker in je vel zit. Het lichaam heeft even tijd nodig. Na 3-4 weken ga je zelf deze stofjes weer aanmaken, waardoor je beter in je vel zit! Het tweede aspect waardoor je chagrijniger kan zijn, is dat het moeilijk is om gewoontes te doorbreken. Dit is ontzettend lastig en vraagt veel doorzettingsvermogen. Iets wat kan helpen is het zoeken van een (gezonde) vervanging voor het roken. Ga bijvoorbeeld elke keer dat je zin hebt in een sigaret even naar buiten om een blokje om te lopen.

Een vervelende bijkomstigheid bij stoppen met roken is gewichtstoename. Gemiddeld komt een stopper 3-5 kg aan na het stoppen met roken door een verandering in de stofwisseling. Als het roken wordt vervangen door (ongezond) snacken, dan is dit regelmatig meer dan 5 kg. Kom je na het stoppen met roken zonder dat je het kunt verklaren meer dan 10 kg aan? Ga dan even langs de huisarts om bloed te prikken om uit te sluiten dat er niks met de schildklier aan de hand is. Roken kan dit probleem verhuld hebben.

Ook het hoesten kan toenemen na het stoppen. Dit komt doordat de trilhaartjes in de luchtwegen bij roken door de nicotine in elkaar gaan zitten. Wanneer je stopt met roken, worden deze weer actief. Hierdoor hoest je de eerste periode mogelijk meer dan daarvoor. Ook hier geldt weer: geef jezelf de tijd!

Sommige mensen vinden het lastig om te stoppen, omdat het roken van een sigaret het gevoel van stressvermindering geeft. Dat kan kloppen! Op de korte termijn voelt het alsof je minder stress hebt. Dit kan mede komen doordat er in sigaretten tegenwoordig luchtwegverwijders zitten. Dit zijn stofjes waardoor je dieper kan ademhalen (en kan inhaleren). Hierdoor kan het roken van een sigaret je het gevoel geven dat je makkelijker kan ademen en benauwdheidsklachten verminderen. Later heeft dit juist een averechts effect, omdat door roken de kleine luchtwegen en longblaasjes beschadigd raken en je minder goed/diep adem kunt halen. Ook geeft het roken op de lange termijn een grote stressreactie in het lichaam en zorgt het dus voor méér stress in plaats van minder.

Hopelijk helpt deze uitleg bij het beter begrijpen van de klachten na het stoppen met roken en geeft het je steun om vol te houden!

Ontvangt u onze nieuwsbrief al?

Wilt u niks missen van Fysiotherapie Hatert? Meld u direct aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en tips. Zie privacyverklaring.