Goed verzekerd voor fysiotherapie in 2023

Heb jij in 2023 de juiste zorgverzekering voor fysiotherapie? In onze blog zetten we alle informatie en aanvullende pakketten op een rijtje!

Wilt u ook in 2023 gebruik maken van fysiotherapie? Let dan goed op hoe u in 2023 verzekerd bent. Alle zorgverzekeraars hebben de premie van hun basisverzekering en aanvullende verzekeringen wederom verhoogd. Helaas komt weinig van deze verhoging bij de fysiotherapeuten zelf terecht. De vergoedingen die wij als praktijk krijgen voor fysiotherapeutische zorg blijven te laag en zijn vaak niet meer kostendekkend.  

Natuurlijk willen wij u ook in 2023 blijven voorzien van goede fysiotherapeutische zorg. Daarom delen wij onze zorgen met u en geven u graag gerichte informatie over uw keuzemogelijkheden voor 2023 als het gaat om aanvullende verzekeringen. Zeker als u regelmatig gebruik maakt van fysiotherapie!  

 

Verschil kan oplopen tot € 400,- per jaar 

Het is zeker de moeite waard om u goed te verdiepen in de zorgverzekeringen, want dat kan u op jaarbasis veel geld schelen. Er zit tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering al een verschil van ruim €400 per jaar. Terwijl de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is De inhoud hiervan wordt namelijk door de overheid vastgesteld. 

Het is dus belangrijk dat u goed zicht hebt op de voorwaarden en vergoedingen, zodat u weet wat u kunt verwachten van de basisverzekering en/of aanvullende verzekering.  

Gelukkig is er een aantal manieren om toch te besparen op uw zorgverzekering, zonder dat u persé hoeft in te leveren op goede zorg. Lees hier de tips op zorgwijzer.nl.

Een overzicht van alle zorgpremies 2023 vindt u hier

Vanaf 1 januari 2023 is er geen collectiviteitskorting meer op zorgverzekeringen. Terwijl bijna 2 op de 3 Nederlanders er gebruik van maakt. Dit heeft één voordeel: het vergelijken van zorgverzekeringen wordt een stuk gemakkelijker! 

 

Laag inkomen? Misschien komt u in aanmerking voor CAZ 

Mensen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een collectieve aanvullende verzekering via de Gemeente Nijmegen. Meer hierover leest u hier op de website van de Gemeente Nijmegen.  

 

Hulp nodig? 

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen of wijzigen van uw zorgverzekering? De mensen van STIP Hatert kunnen u hierbij helpen! 

 

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig? 

In de meeste situaties wordt geen fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de behandeling, moet u een aanvullende verzekering afsluiten.  

Of u een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van uw huidige zorgbehoefte en het risico dat u loopt op een aandoening. Bent u gezond en doet u niet aan risicovolle sporten, dan heeft u – wat fysiotherapie betreft – wellicht geen aanvullende verzekering nodig, of is een beperkter aanvullend pakket voldoende. U bent dan goedkoper uit door apart voor uw fysiotherapiebehandelingen bij ons in de praktijk te betalen. 

Als u een grotere kans op blessures hebt door de sport die u beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. Ook als u regelmatig last heeft van uw rug of andere blessures of klachten, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten. 

Vraag uzelf altijd af of u zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat u liever een (maandelijkse) premie hiervoor betaalt. Om een indicatie te geven: voor 2023 moet u rekening houden met een bedrag van ca. 37,50 voor een reguliere behandeling. Gespecialiseerde behandelingen (zoals manuele therapie) zijn duurder en voor behandeling aan huis wordt een toeslag gerekend. Medio december maken wij onze tarieven voor 2023 op onze website bekend. 

 

Fysiotherapie in de basisverzekering 

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaalt u dan zelf. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. U kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen. 

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering: 

 • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen) 
 • Behandeling bij een chronische aandoening die op de chronische lijst staat bij patiënten tot 18 jaar 
 • Behandeling bij een chronische indicatie volgens de chronische lijst bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling. 
 • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar) 
 • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies (NB: dit is bij Fysio Hatert niet mogelijk) 
 • Behandeling bij artrose (maximaal 12 behandelingen per jaar) 
 • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar) 
 • Coronapatiënten die na hun besmetting ernstige klachten en beperkingen hebben overgehouden krijgen paramedische herstelzorg vergoed vanuit de basisverzekering, mits ze voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze regeling geldt tot 1 augustus 2023. Voor fysiotherapie of oefentherapie geldt een maximum van 50 behandelingen. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden voor herstelzorg. 

 

Belangrijk: 

 • Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbrief van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen. 
 • Fysio Hatert heeft voor 2023 contracten gesloten met alle zorgverzekeraars, BEHALVE met Zorg en Zekerheid.  
 • Het eigen risico is niet van toepassing als u gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandeling vanuit uw aanvullende verzekering. 

  

Hoe kiest u de zorgverzekering die het best bij u past? 

Gebruik de checklist op de website van de Consumentenbond: Zorgverzekering kiezen: waar let u op? 

Kijk in uw polis om te achterhalen voor welke vergoeding u in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. Bepaal dus voor uzelf uw zorgbehoefte. Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar.

Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als u maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot ‘fysiotherapie’ rekent. 

Verwacht u komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil voor het risico dat u loopt, betaalt u minder premie. U kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit bedrag betaalt u bovenop het verplichte eigen risico van €385.  

Uw eigen risico vrijwillig verhogen is niet slim als u veel zorgkosten verwacht. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als u het bedrag van uw verplichte en vrijwillige eigen risico niet achter de hand hebt. 

Soms vragen verzekeraars om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen u op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat u een polis afsluit. 

 

We hebben de ruimste vergoedingen voor fysiotherapie (ten minste 36 behandelingen per jaar) voor u op een rijtje gezet: 

Verzekeraar Polis Aantal behandelingen +premie
De Friesland Optimaal 36 €54,75
Zilveren Kruis Aanvullend 4 sterren 36 €74,25
ProLife Extra Largepolis 36 €74,25
ONVZ Topfit 50 €67,66

 

Dit is de top 5 van zorgverzekeraars met de voordeligste verzekeringen met 6 behandelingen fysiotherapie  

Verzekeraar Polis Aantal behandelingen Premie
CZ Aanvullend 3 (+5,25) 6 €133,55
FBTO Spieren en Gewrichten (+6,95) max. € 200,- €133,90
Ditzo ZorgBewust (+6,95) 6 €135,90
Zilveren Kruis Aanvullend 1 (+6,25) 6 €136,20
De Friesland AV Opstap (+7,25) 6 €138,20

 

Top 5 meest voordelige aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie bij 9 behandelingen 

Verzekeraar Polis Aantal behandelingen Premie
CZ Aanvullend 4 (+10,50) 9 €138,50
ProLife Smallpolis (+7,95) 9 €139,90
CZ Basis (+8,10) 9 €140,-
Zilveren Kruis Aanvullend 1 ster (+8,25) 9 €140,20
Ditzo ZorgBeter (+11.95) 9 €140,90

 

Let op: U heeft t/m 31 december 2022 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit uw situatie te vergelijken! Ga naar Zorgwijzer.nl om te berekenen welke polis voor u in 2023 het meest interessant is. 

 

Wilt u meer informatie over de financiële strubbelingen waar wij als fysiotherapeuten nu tegenaan lopen? De Werkgeversvereniging Fysiotherapie heeft in november via een persbericht de noodklok geluid. Dit geeft een goed beeld waar wij mee te maken hebben.

Ontvangt u onze nieuwsbrief al?

Wilt u niks missen van Fysiotherapie Hatert? Meld u direct aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en tips. Zie privacyverklaring.