Hand- en polsklachten (vervolg)
In een eerdere blog hebben we 3 veel voorkomende hand- en polsklachten besproken: Artrose, de ziekte van Dupuytren en Carpaal tunnel syndroom
In deze blog komen drie andere klachten die we vaak zien aan bod.
Triggervinger
Bij een triggervinger blijft de vinger met het strekken even hangen en schiet dan als het ware ‘los’. Om beter te begrijpen waarom dit gebeurt is het goed om te weten dat de pezen richting je vingertoppen onder bandjes doorgaan, die de pezen op zijn plek houden. Telkens als je de vinger buigt en strekt, glijdt de pees dus onder het bandje, waardoor je de beweging kan maken.
Bij een triggervinger is er een verdikking in de pees, waardoor de pees niet meer soepel onder het bandje glijdt. Dit kan je vergelijken met een knoop in een touw door een smalle ring heen brengen. Het touw is hierbij de pees, en de ring het bandje waar de pees doorheen glijdt. Zit er een knoop in het touw, dan blijft hij haken. Als je doortrekt schiet het touw met de knoop door de ring, en zo gebeurt dat ook met een triggervinger.
De behandeling van de triggervinger
Vaak kan rust nemen al veel helpen. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen met oefeningen en advies geven. Ook kan er gekeken worden of een spalk nodig is. Als dit niet genoeg helpt kan de huisarts een spuit geven met ontstekingsremmers.
Gebroken pols (polsfractuur)
Als je een polsbreuk hebt, moeten deze eerst helen. Vaak krijg je gips of een spalk, zodat de botten weer goed aan elkaar groeien. Maar als je uit het gips bent, kan het zijn dat je de pols minder goed kan bewegen en deze stijf aan voelt. Je hebt een tijdje de pols niet kunnen bewegen, dus de spieren zijn minder sterk geworden en het gewricht is stijver geworden. Ook kan de aansturing naar je hand een tijdje wat minder zijn, omdat je de pols even niet hebt kunnen gebruiken.
De behandeling van een polsfractuur
De fysiotherapeut kan helpen met het beweeglijker maken van de pols door oefeningen te geven, advies te geven over wat je wel en (nog) niet moet doen, en eventueel te mobiliseren (de therapeut beweegt het gewricht rustig). Ook kan de fysiotherapeut meekijken hoe je bepaalde dingen in je dagelijks leven handig kan doen, om overbelasting te voorkomen.
De ziekte van Quervain
Bij de ziekte van Quervain is er een irritatie van de pezen die naar de duim gaan. Het komt vooral voor bij mensen die vaak herhaalde bewegingen maken met hun duim of pols, zoals tillen, grijpen of scrollen op een telefoon. Je hebt dan vaak last aan de duimzijde van je pols met bewegen met soms uitstraling naar de onderarm.
De behandeling van de ziekte van Quervain
Vaak kan rust nemen al veel helpen. De fysiotherapeut kan meekijken of een brace zou kunnen helpen, en advies geven over hoe je de pols en de duim het beste kan gebruiken. Ook kan de fysiotherapeut meekijken hoe je bepaalde dingen in je dagelijks leven handig kan doen, om verdere overbelasting te voorkomen.
Hand- of polsklachten? Neem dan contact met ons op!
Heb je last van je hand en/of pols? Blijf er niet te lang mee rondlopen. Bij veel van deze klachten kan fysiotherapie namelijk goed helpen. Onze collega Marit van der Zee heeft zich verdiept in handtherapie en kan je ondersteunen en adviseren.
Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op via onze website, door te bellen naar 024 – 3557 438 of door een mail te sturen naar info@fysiohatert.nl