3 veel voorkomende hand- en polsklachten

Meneer met ruitjes blouse wordt geholpen bij zijn hand- en polsklachten door een fysiotherapeut met een blauw shirt van Fysiotherapie Hatert

Als u last heeft van een hand- en/of polsklacht, kan dat zeer belemmerend zijn. U wordt direct beperkt in vrijwel al uw dagelijkse bezigheden. Mankeert u bijvoorbeeld iets aan uw duim, dan kunt u bijna niets meer goed vastpakken. Heeft u last van artrose in uw hand, dan weet u dat u moeite heeft met het opendraaien van een potje. Is uw pink gebroken? Dan is de fijne motoriek van uw hand opeens veel minder. Hand- en polsklachten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Door het sporten, een valpartij, een aandoening of door overbelasting. We bespreken in deze blog drie veel voorkomende hand- en polsaandoeningen. 

 

Artrose

Bij artrose in uw hand of pols is het kraakbeen in de gewrichten van uw vingers, duim of pols dunner geworden. De gewrichten ‘schuren’ hierdoor sneller tegen elkaar, waardoor pijn, stijfheid en soms ontstekingen kunnen ontstaan. Bewegingen in uw handen en/of polsen kunnen hierdoor moeizamer gaan, waardoor dagelijkse taken als een fles opendraaien of iets knippen met een schaar niet meer zo makkelijk gaan. De pijn en stijfheid treedt vooral vaak ‘s ochtends op of na het lange tijd stil houden van uw hand of pols.

De behandeling van artrose in de handen

Hoewel artrose niet te behandelen is, kunt u wel veel baat hebben bij gespecialiseerde handfysiotherapie. Blijven bewegen is bij alle vormen van artrose namelijk zeer belangrijk en dat geldt voor artrose in uw handen of polsen dus net zo goed. Onze handfysiotherapeut Rick helpt u met oefeningen om hand- en polsspieren te versterken, zodat pijn en stijfheid verminderd worden. Ervaart u door uw klachten veel beperkingen in uw dagelijks leven? Dan denkt Rick ook graag met u mee hoe u dit zo goed mogelijk kunt oplossen of omzeilen. 

 

De ziekte van Dupuytren

In 1831 beschreef Baron Guillaume Dupuytren als eerste deze aandoening, vandaar de naam. Bij deze aandoening verandert het bindweefsel in uw hand. Er kunnen harde knobbels en dikke draden in uw hand(en) en vingers ontstaan. Dit kan stijfheid en vervorming van de vingers veroorzaken en het kan pijnlijk zijn. Vaak is een operatie noodzakelijk om u te bevrijden van uw klachten. De precieze oorzaak van de ziekte van Dupuytren is nog onbekend, maar erfelijkheid en leeftijd worden geassocieerd met een verhoogd risico.

De behandeling van de ziekte van Dupuytren 

Dupuytren is helaas niet te behandelen, in ernstige gevallen is chirurgie de enige oplossing. Wel kan een handtherapeut samen met u kijken naar uw dagelijks functioneren en hier samen met u een betere balans in creëren. Samen wordt er dan gekeken hoe u de vinger toch nog zo optimaal mogelijk kunt belasten.

 

Carpaal Tunnel Syndroom

Als u klachten heeft, zoals tintelingen in de hand, krachtverlies of uitstralende pijn van de pols naar de arm, dan kunt u last hebben van het Carpaal Tunnel Syndroom. Bij deze aandoening raakt een belangrijke zenuw in de pols bekneld. Dit kan gebeuren bij veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand. Maar ook overgewicht, suikerziekte, zwangerschap en de overgang kunnen het veroorzaken. De klacht typeert is herkenbaar als een slapend of tintelend gevoel van de hand.

 

Behandeling van Carpaal tunnel syndroom

U kunt de klachten verminderen met behulp van gespecialiseerde handfysiotherapie en er zijn diverse oefeningen die u zelf kunt doen. Daarnaast kan soms een brace of spalk al veel verlichting bieden; onze handtherapeut Rick kan samen met u kijken welke het meest passend voor u is. Is de aandoening dermate ernstig, dan kan een operatie uitkomst bieden. Waarna u met behulp van handfysiotherapie de beweeglijkheid en kracht in uw pols weer terug krijgt. 

 

Ervaart u hand- of polsklachten? Neem dan contact met ons op!

Ervaart u hand en/of polsklachten? Blijf er niet te lang mee rondlopen. Bij veel hand- en polsklachten kan fysiotherapie namelijk uitkomst bieden. Onze collega Rick van Eupen is gespecialiseerd handtherapeut en kan u ondersteunen en adviseren.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op via onze website, door te bellen naar 024 – 3557 438 of door een mail te sturen naar info@fysiohatert.nl

Ontvangt u onze nieuwsbrief al?

Wilt u niks missen van Fysiotherapie Hatert? Meld u direct aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en tips. Zie privacyverklaring.