Zweepslag: voorkomen is beter dan genezen

Close-up van iemand die een tenniskuit (zweepslag) heeft gehad en oefeningen doet.

Het kan u zomaar gebeuren: u bent lekker aan het sporten en ineens voelt u een scherpe pijn in uw kuit. Doorlopen is geen optie meer, want dit is vaak veel te pijnlijk. Klinkt het u bekend? Dan kan het zijn dat u een zweepslag in uw kuit heeft. Hoe deze blessure ontstaat en wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen, dat leggen wij u graag uit in deze blog.

 

Hoe ontstaat een zweepslag?

Een zweepslag wordt ook wel eens een tenniskuit genoemd. Het is een (sport)blessure die vaak ontstaat als u veel kracht zet, bijvoorbeeld als u tijdens het sporten hard afzet op uw benen. In sommige gevallen kan de blessure ook ontstaan tijdens het stilstaan. Bij een zweepslag is er een scheur(tje) ontstaan in de spier in uw kuit; vaak is dit een klein scheurtje, maar soms is de spier ook gedeeltelijk afgescheurd. De zweepslag zorgt voor een plotselinge scherpe pijn in uw kuit, alsof iemand er met een zweep op slaat. Het is erg pijnlijk en doorlopen lukt vaak niet meer goed. Naast de pijn ontstaat er ook vaak zwelling en een blauwe plek ter hoogte van de spierscheur.

 

Hersteltraject na een zweepslag

In veel gevallen herstelt de kuitspier binnen 2 tot 8 weken. De benodigde behandeling van uw zweepslag hangt af van de ernst van de blessure. Bij een klein spierscheurtje kan rust,  koelen en een juist belastingadvies van de fysiotherapeut al voldoende zijn. Daarnaast wordt aangeraden het been meteen omhoog te houden. Zo verlicht u de pijn en wordt het herstel van uw spier bevorderd. U kunt vervolgens het bewegen na een aantal dagen langzaam opbouwen; start met voorzichtig staan op het been, vervolgens probeert u wat stappen te zetten en als wandelen weer voorzichtig gaat kunt u wat oefeningen doen. Als u de oefeningen pijnloos kunt uitvoeren, bent u klaar om weer rustig te wandelen en het sporten weer op te starten.

 

Bij een zwaardere blessure, zoals het gedeeltelijk afscheuren van de kuitspier, is een completere aanpak nodig. Fysiotherapie kan u in dat geval nog beter helpen om weer snel pijnvrij te kunnen bewegen. Onze fysiotherapeuten kijken samen naar uw pijnklachten en welke beperkingen u ervaart. Vervolgens stellen we samen met u een behandelplan op en krijgt u oefeningen die u zelf rustig op kunt bouwen. Als u een fanatiek sporter bent wordt uw behandelplan aangepast op uw sportdoelen, zodat u zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt sporten.

 

Wat kunt u zelf doen om een zweepslag te voorkomen?

Een zweepslag is vaak een plotselinge overbelasting van uw kuitspier. Om zo’n overbelasting te voorkomen kunt u zelf een aantal dingen doen. We geven u 5 tips om een zweepslag te voorkomen:

 

  1. Zorg voor een goede warming-up, dit betekent zowel rekken als bewegen; zo worden uw spieren warm en soepel.
  2. Bouw het sporten rustig op; u mag niet te snel te veel van uw spieren vragen. Bent u beginnend sporter? Zorg dan dus dat u de intensiteit van uw trainingen langzaam opvoert.
  3. Zorg voor schoenen die goed, stevig aan uw voeten zitten en die een goede schokdemping hebben.
  4. Leer uzelf de juiste sporttechnieken; verkeerd afzetten of rennen kan blessures veroorzaken. Twijfelt u over uw houding en techniek? Vraag dan advies aan onze sportfysiotherapeut.
  5. Houd uw spieren warm door ze te bedekken met kleding. Vooral als u graag buiten sport (tijdens de koudere periodes) is deze tip erg belangrijk.

 

Meer informatie of een afspraak maken?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Wilt u graag hulp bij het herstellen van uw zweepslag? Of heeft u hulp nodig van onze sportfysiotherapeut om uw sport zo snel mogelijk weer op te kunnen pakken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 024-3557438 of een mail te sturen naar info@fysiohatert.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen.

Ontvangt u onze nieuwsbrief al?

Wilt u niks missen van Fysiotherapie Hatert? Meld u direct aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en tips. Zie privacyverklaring.