Sporten en bewegen met Parkinson – waar kun je terecht in Nijmegen?

illustratie van twee personen die een high five geven bij sporten met parkinson

Bewegen is goed, méér bewegen is beter! Dat is de meeste mensen wel duidelijk. Toch vinden veel mensen het moeilijk om voldoende te bewegen. De ziekte van Parkinson kan dat – om verschillende redenen- nog eens extra lastig maken.
Wat kan helpen is je aanmelden bij een sport- of beweegactiviteit. De afspraak die je hebt staan (en soms ook de contributie die je betaalt) kan soms nét die stok achter de deur zijn die je nodig hebt. Bovendien is het fijn om te weten dat je deskundig begeleid wordt en samen met anderen sport. Misschien is er ook nog ruimte voor een kop koffie tijdens de pauze of na het sporten, waardoor het extra gezellig is. 

Je oude sport blijven beoefenen?

Wanneer de parkinson nog niet zo ver gevorderd is, kan je vaak de sport die je al deed nog een hele tijd blijven doen. Je zou de sporttrainer kunnen wijzen op de website “sporttrainersvoorparkinson”. Hier is een e-learning te vinden, waarmee de trainer in korte tijd relevante kennis opdoet over het begeleiden van iemand met de ziekte van Parkinson. Daar is ook dit animatiefilmpje te vinden, de moeite waard om te bekijken!

Sporten of bewegen met lotgenoten?

Wanneer de ziekte verder gevorderd is, of wanneer je het gewoon prettiger vindt, is het ook mogelijk om je aan te sluiten bij een beweeggroep die specifiek gericht is op mensen met parkinson. Er zijn ook groepen die zich richten op mensen die om verschillende gezondheidsredenen of vanwege leeftijd aangepast zijn: op een rustiger tempo of bijvoorbeeld zittend sporten.

Op de website van de Parkinsonvereniging  (even naar beneden scrollen, onderaan staat een kaart van Nederland met een zoekfunctie) en UniekSporten is hier informatie over te vinden. Je kunt op deze websites ook zoeken naar activiteiten in jouw eigen omgeving.

Beweegtips als je parkinson hebt

Hier hebben we al eens een blog over geschreven. Deze kan je hier vinden.

Activiteiten in Nijmegen

 • FysioFitness / Medische Fitness: Bij veel fysiotherapiepraktijken bestaat de mogelijkheid om in een kleine groep onder begeleiding te fitnessen. Je kunt informeren bij een ParkinsonNet-fysiotherapeut in jouw omgeving. Deze zijn te vinden op de zorgzoeker van ParkinsonNet.
 • Verschillende sport- en beweegactiviteiten: In Nijmegen en omstreken is Stichting Koprol actief. Zij bieden verschillende sport- en beweegactiviteiten aan, voor verschillende doelgroepen. Misschien zit er voor jou iets bij wat je leuk vindt? Meer informatie vind je hier op hun website.
 • Boksen: De Boksfabriek Nijmegen biedt wekelijks een uur non-contactboksen voor mensen met parkinson aan. Meer informatie: parkinsonboksen.
 • Tai Chi / Chigong:
  • Resi Messelink begeleidt (anders dan op de website staat) momenteel nog één taichi-groep, die traint op vrijdag in de Vijverhof. Hier is nog beperkt plaats. Bij voldoende animo en als er een geschikte ruimte is, kan er een nieuwe groep gestart worden. Informatie: taichichuannijmegen
  • Els Poels verzorgt een taichigroep en een qigong-groep in wijkcentrum Ark van Oost en in de gymzaal van basisschool Petrus Canisius in de benedenstad. Informatie: taichicentrumnijmegen 
 • Samen vechten tegen Parkinson: Lex Opdam verzorgt wekelijks op maandagavond een training “krijgskunst” in Nijmegen Noord. Meer informatie: 06-29850496 (Deze informatie kon nog niet geverifieerd worden).
 • Badminton voor mensen met parkinson: Vanaf oktober 2022 in de planning. Meer lezen kan hier:  informatie over badminton.
 • Dans / bewegen op muziek:
  • Kadans Beweegt geeft op woensdagochtend een dansles in de Kazerne aan de Molenveldtlaan. Informatie: kadansbeweegt
  • Dare to Move verzorgt twee keer per week een groeples. Informatie: Dare to Move.

Ik heb geprobeerd na te gaan of alle informatie nog actueel is. Dat is niet in alle gevallen gelukt. Mocht je informatie tegenkomen die niet (meer) klopt, wil je mij dat dan laten weten? Dan kan ik het aanpassen. Ook als je aanvulling hebt op deze lijst (die vast nog niet volledig is) dan hoor ik dat graag! Je kunt mailen naar: marlies@fysiohatert.nl Bedankt!

(Afbeelding afkomstig van de website “sporttrainersvoorparkinson”)

 

Ontvangt u onze nieuwsbrief al?

Wilt u niks missen van Fysiotherapie Hatert? Meld u direct aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en tips. Zie privacyverklaring.